Почетна страна
О суду
Судски поступци
Судске писарнице
Преузимање докумената
Таксена тарифа
Вести и саопштења
Односи са јавношћу
Информатор
Унутрашњи акти суда
Судска пракса
Oгласна табла
Јавни конкурси
Приступ информацијама
Помоћ у поступцима
Медијација
Узбуњивачи
Притужбе странака
Заштита права на суђење у разумном року

Јавне набавке
Портал судова Србије
Контакт са нама
Питања и одговори
Наде Матић 4
31102 Ужице

  

Почетна » Вести и саопштења » Вести

25 Октобар 2013, Дан отворених врата поводом Европског дана цивилне правде

  ВЕСТ

  Основни суд у Ужицу, у сарадњи са Вишим и Привредним судом у Ужицу, у петак 25.октобра 2013.године, обележио је Европски дан цивилне правде, манифестацијом ,,Дан отворених врата“.

  Циљна група ове манифестације били су ученици четврте године средњих школа у граду,  Ужичке гимназије и Економске школе Ужице.

  У уводном обраћању в.ф. председника овог суда Баранка Јанковић поздравила је и упознала госте са значајем и циљем ове манифестације, као и са надлежношћу и пројектима на којима суд ради.

  Ученици су имали прилику да се кроз обилазак суда, писарница и судница, упознају са радом суда, функционисањем правосудног система, сазнају више о својим правима и обавезама у остваривању судске заштите, а в.ф. председника суда и судије Видосава Даниловић и Лазо Ђоковић, настојали да ученицима кроз практичне примере приближе ток и значај парничног и кривичног судског поступка.

  Након одржане манифестације ученици су кроз анкету изразили своје мишљење о посети судовима и дали сугестије шта би у будућности желели да виде и сазнају о раду судова.

  Обележавање Европског дана цивилне правде иницирано је од стране Европског већа, на темељу Препорука европских министара правде. На основу иницијативе и препорука, заменици министара Савета Европе су 05. јуна 2003.године донели одлуку да се у сарадњи са Европском комисијом за ефикасност правосуђа Савета Европе (ЦЕПЕЈ) установи Европски дан цивилне правде. Овај дан има за циљ да грађанима приближи правосудни систем, како би им се учинио доступнијим, да им пружи могућност да боље разумеју своја права и упознају средства која им стоје на располагању ради остваривања њихових права, као и да подигне ниво јавног и транспарентног рада правосуђа.

  Одржавање ове манифестације подржао је Високи савет судства.

  Објављено саопштење за јавност можете погледати овде

   

 

 

 

 

 

 

 

 

@ 2011. Основни суд Ужице